Kesäseteli kuljetti Elviiran Makers-kahvilaan

Astuessa sisälle viihtyisään kahvilaan, tiskin takaa kuuluu pirteä tervehdys. Ei uskoisi, että nuori kesäsetelityöntekijä Elviira Siku, Norssin yläkoulusta on vain 15-vuotias ja että hän on ollut töissä Makers-kahvilassa vasta kaksi viikkoa. Niin tottuneesti hän hoitaa hommansa ja palvelee asiakkaita.

Tänään on siis viimeinen työpäiväsi?

Joo, nämä kaksi viikkoa ovat olleet sopiva aika olla töissä, sillä tässä ajassa olen päässyt tutustumaan kunnolla kahvilassa työskentelyyn ja ansaitsemaan vähän rahaa. Ilman Kesäseteliä tuskin olisin päässyt näin nuorena vielä kunnon kesätöihin, vaikka olenkin ollut töissä puhelinmyyjänä. Moni työnantaja ei uskalla palkata vielä minun ikäisiäni, sillä meillä ei ole välttämättä kokemusta eivätkä alaikäiset työntekijät saa tehdä kaikkia tehtäviä.

Millaista on ollut töissä kahvilassa?

Olen tykännyt tosi paljon, sillä viihdyn asiakaspalvelutyössä. Olen tehnyt esimerkiksi leipiä ja smoothieita myyntiin, tarjoillut, siivonnut ja käyttänyt vähän kassaa. Ainoa juttu mitä en ole tehnyt ovat erikoiskahvit, sillä niiden tekemisen harjoittelu veisi pidemmän tovin. Täällä käy lähialueelta vakioasiakkaita ja uusia tuttavuuksia kauempaakin. Parasta täällä on, kun saa asiakkailta hyvää palautetta, ja kun kaikki kunnioittavat toisiaan. Saa tehdä paljon erilaisia asioita ja koen että minuun luotetaan, mutta onneksi minun kanssani on aina pari muutakin töissä joilta kysyä apua tarvittaessa.

Miksi hait juuri Makers-kahvilaan kesätöihin?

Heillä oli ilmoitus Kesäsetelin sivuilla ja työ kuulosti viihtyisältä. Tästä työkokemuksesta tulee varmasti olemaan hyötyä, sillä voisin nähdä itseni myöhemminkin työskentelevän kahvilassa tai muussa asiakaspalvelutyössä. Työkokemus tässä iässä on suuri valtti CV:ssä.

Mitä vinkkejä antaisit ensi vuoden hakijoille?

Kannattaa panostaa hakemukseen. Opinto-ohjaajamme piti Kesäsetelistä oppitunnin koulussa, mutta sain ideasta kiinni pelkän esitteenkin avulla, vaikka en ollut sillä tunnilla mukana. CV oli vähän vaikea tehdä, kun ei minulla ole sen tekemisestä tai työhakemuksista niin paljon kokemusta, mutta sain opinto-ohjaajalta apua niitä varten. Lisäksi netistä löytyi ohjeita ja hyviä malleja. Kesäsetelin ja ylipäätään kesätyön etsimisessä nopeus on valttia, sillä osa paikoista täytetään heti sopivan hakijan osuessa kohdalle.

Makers on siis elokuussa 2015 aloittanut olohuonekahvila Lauttasaaressa. Miten sait työnantajapuolena kuulla Kesäsetelistä Minnie Tuomisto?

Yksi kaunis päivä eräs tulevista kesätyöntekijöistämme käveli sisään kahvilaan ja kysyi, että kaipaisimmeko kesätyöntekijää. Vastasimme aluksi ettemme pysty palkkaamaan aloittelevana yrityksenä kesätyöntekijöitä, mutta sitten tyttö kertoi että hänellä on Kesäseteli. En ollut kuullutkaan moisesta, mutta innostuimme kovasti ja päätimme pistää ilmoituksen Kesäsetelin nettisivuille. Ja hakemuksia kyllä piisasi, kymmenittäin. Vaikean valinnan jälkeen kutsuimme joitain hakijoita haastatteluun ja palkkasimme lopulta neljä työntekijää.

Millaista on ollut nyt, kun kahvilassa on ollut useampikin yhdeksäsluokkalainen töissä?

Homma on sujunut todella mainiosti, nuoret ovat tosi innokkaita ja kantavat vastuunsa! Täytyy aina välillä muistuttaa itselleen kuinka nuoria he ovatkaan, sillä he oppivat todella nopeasti ja toimivat kuin vanhat konkarit. Elviirallekin sattui pian perehdytyksen jälkeen hektisempi hetki kahvilassa, mutta hän kesti kiireen tosi hyvin ja toimi tehokkaasti. Minäkin olen oppinut lisää perehdyttämisestä. Olen suositellut Kesäseteliä yrittäjäkavereilleni ja otamme varmaan ensi vuonnakin työntekijöitä. Minäkin sanon vielä, että työnhakijan kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä meille tuli kesäsetelihakemus viimeksi vielä tällä viikolla!

Teksti ja kuva: Tyyni Kantonen