Eka kesäduuni opetti valtavasti

2009 kesäkuu, koulu loppu ja kesäloma edessä. Vai onko niinkään? Tuolloin viisitoistakesäisenä likkana olin tottunut viettämään aikaisemmat lomat Savon metsissä huidellen, mökin siimeksissä kuikuillen ja auringossa paistatellen. Tiesinhän jo tuolloin, että kesätyöt on hyvä jossain vaiheessa aloittaa. Tuo kesä oli meikäläisen ensimmäinen, kun hakeuduin rekryn kautta kesäduuniin. Olin kuullut monen kaverin hakevan paikallisiin kauppoihin, joten ajattelin itsekin rustata muutaman hakemuksen.

Laitoin netin kautta työhakemuksen ABC-huoltamoon, jonka yhteydessä oli kauppa ja pari ravintolaa. Pääsin muutaman muun kesätyöntekijän kanssa ryhmähaastattelun kautta juoksutytöksi ja niin sanotuksi joka paikan höyläksi. Kahden viikon työkokemuksen ja kolmisen sadan euron vauhdittamana sain mukavan ensikosketuksen työelämään.

Mitä päästiin tekemään?

Hommaa oli laidasta täysin toiseen laitaan. Parin viikon aikana pääsin hyllyttämään, tyhjentelemään pullokonetta, pesemään kylmäkaappeja ja palvelemaan asiakkaita. Joinain päivinä juoksin tilaukset ravintolan puolella pöytiin ja takeltelin kenelle ja mitä annoksia asiakkaille kannoin. Eihän tällaiseen koulutusta ollut, mutta sitähän se eka kesäduuni on. Täytyi ymmärtää, ettei tässä kaikessa uudessa voi olla paras ja ei aina ihan hyväkään. Jännittävää se kuitenkin oli.

Kyllä nekin tilanteet muistaa näin seitsemän vuoden jälkeen, kun kärttyisämmät ja hieman iäkkäämmät asiakkaat puhaltelivat niskaan ja vaativat mitä ihmeellisimpiä asioita. Asiakaspalvelutyö on aina asiakaspalvelutyö, ja ei se duunikaan aina ruusuilla tanssimista ole. Palkkapäivä kuitenkin palkitsi.

Jo eka kesäduuni opetti mikä oma juttu on

Ensimmäisessä kesäduunissa tiesin jo, ettei omaa hommaa ole mikään yksitoikkoinen työ. Tykkäsin, kun sain vaihtaa päivän aikana työtehtäviä useampaan otteeseen, ja tehdä välillä ruumiillista sekä välillä hieman rauhallisempaa työtä. Monipuolisuus työtehtävissä oli ehdottomasti tämän työn kivoimpia puolia, ja tästä tajusin heti, ettei oma ammatti tule koskaan olemaan rutiininomaiseksi käyvä duuni.

Kaikin puolin ensimmäinen kesäduuni opetti valtavasti. Ensikosketus työelämään, uudet kokemukset ja työkaverit sekä ensimmäinen palkka antoivat paljon vihiä tulevista vuosista. Sain ansioluetteloonkin ensimmäiset rivit.

Teksti ja kuva: Nilla Varpunen