Kesäsetelin avulla Reetta löysi kesätyön Suomen Judoliitosta

Judoa harrastava Reetta Muukkonen, 16, päätti hakea Kesäsetelillä Suomen Judoliittoon töihin, koska hän oli tutustunut paikkaan jo TET-harjoittelussa. Hän oli myös piirtänyt aiemmin sarjakuvia Judolehteen. Judopiireissä hän tapasi Tuomas Vaskisalmen, joka toimi projektityöntekijänä Kamppailija ei kiusaa -projektissa ja sitä kautta Reetalle järjestyi kesätyö Judoliitossa.

– Mä tykkään piirtää, Reetta kertoo. – Kun hain tettiin, kysyin voisinko tehdä sarjakuvia ja sitten niillä olikin piirustustöitä.  Reetalla oli aikaisempaakin kokemusta kuvitustöistä, koska sukulaisten toiveesta hän oli tehnyt joulukortteja ja piirtänyt kannen yhtä kirjaa varten.

Judoliitossa Reetta piirsi Tunnearvo-kortteja Kamppailija ei kiusaa -kampanjalle, joka pyrkii luomaan hyvän ja vuorovaikutuksellisen ilmapiirin eri kamppailuseurojen saleille. Korttien avulla voidaan harjoitella erilaisten tunteiden tunnistamista. Reetta teki töitä Judoliitossa kahden viikon ajan ja sinä aikana hän suunnitteli korttien kuvitukset, kehitti oman fontin kortteja varten ja piirsi Judoliitolle judopukuisen pandan maskotiksi, jota yhdistys voi käyttää sosiaalisessa mediassa.

Reetan mielestä parasta kesätöissä oli se, että hän sai tehdä sitä mistä tykkää eli piirtää. Työssä oli sopivan vapaat kädet ja ohjaustakin sai tarvittaessa. Positiivista oli myös se, että työ oli joustavaa ja hän pystyi tekemään töitä myös etänä.

– Mä sain välillä työskennellä kotona, Reetta kuvailee. – Tein sitä hommaa, mistä tykkäsin, joten oli se aika ideaali kesätyö, Reetta sanoo.

Hän kertoo, että oli valmis tekemään kuvitukset vapaaehtoisesti, ilman palkkaa, mutta työstä saatu palkka kertoi, että tehty työ oli ollut tärkeää:

– Tuli arvokkaampi olo, Reetta toteaa mietteliäästi. Judoliitossa oltiinkin tyytyväisiä Reetan työpanokseen.
– Kesäseteli-konsepti oli erittäin mieluisa yllätys ja Reetasta harjoittelijana jäi erittäin hyvä mieli. Ilman muuta jatkossakin olemme kiinnostuneet ottamaan harjoittelijoita samalla konseptilla meille töihin. Pyrimme liittona tarjoamaan harjoittelijoille monipuolisen ja rikastavan kokemuksen, kertoo Suomen Judoliiton toiminnanjohtaja Miikka Neuvonen.

Reetan mielestä Kesäseteli on hyvä apu kesätöiden etsimiseen. Hän on sitä mieltä, että pienyritykset ja projektit pystyvät paremmin palkkaamaan nuoria Kesäsetelin avulla.

– Kyllä se on musta aika hyvä systeemi, Reetta toteaa. Hän arvelee, että yritykset ottaisivat enemmänkin kesätyöntekijöitä, mutta usein rahat eivät riitä työntekijöiden palkkaamiseen. Tässä Kesäseteli auttaa.

Reetta on nyt Oulunkylän lukiossa ensimmäisellä luokalla, ja tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä avoimet. Häntä kiinnostaa biologia ja esimerkiksi tutkijan ura, mutta samaan aikaan piirtäminenkin on Reetalle tärkeää. Reetta on jo etsinyt kesätöitä tälle kesälle, mutta ei ole vielä onnistunut löytämään työpaikkaa. Hänellä on vähän avoimena, mihin kaikkialle hän hakisi, mutta hän toivoisi löytävänsä työn, jossa voisi käyttää luovuutta. Reetta epäilee myös, että ilman Kesäseteliä ei ole niin hyvät mahdollisuudet työllistyä.

– Ysiluokkalaiset on nyt etulyöntiasemassa, Reetta painottaa ja antaa muutaman vinkin Kesäsetelin saaneille ysiluokkalaisille. – Kannattaa etsiä töitä, koska on se Kesäseteli. Seuraavan vuonna sitä ei ole. Ja kannattaa hakee johonkin erikoisempaan paikkaan, koska nyt on tilaisuus. Niillä ei ehkä muuten ole varaa palkata.

Haastattelun jälkeen Reetta Muukkosella on kiire salille. Judoharrastus on edennyt jo siihen vaiheeseen, että Reetta toimii valmentajana. Ja ennen treenausta on vielä tankattava evästä, että jaksaa koko illan salilla.

Teksti ja kuva:
Jonna Pennanen,
nuorisoasiainkeskuksen viestintä

Juttu on julkaistu myös Helsinki-Info-lehdessä 1/2016.